Dethleffs eCoco: elektrisch aangedreven caravan

Dethleffs eCocoVorig jaar liet Dethleffs een elektrisch aangedreven camper zien. De techniek is momenteel nog niet zo ver dat deze in de praktijk goed bruikbaar is, maar het was absoluut een mooi en prijswinnend initiatief. Na deze Ehome camper is het op de huidige Caravan Salon de beurt aan de ECoco.

Inderdaad, een elektrisch aangedreven caravan. Hij is uitgerust met zowel een eigen motor als eigen accu’s zodat hij achter nagenoeg iedere auto kan worden gehangen.

Eventueel kan de eCoco ook achter een elektrische auto worden gehangen. De eCoco sluit wat dat betreft mooi aan op het feit dat de elektrische auto duidelijk in opmars is. Elektrische auto’s komen wat trekkracht helaas nog het nodige tekort en mochten ze wél een caravan mogen trekken dan wordt de actieradius daardoor erg beperkt. Dan is de eCoco een prima oplossing. Deze elektrisch aangedreven caravan helpt dankzij de eigen aandrijving mee met de voortstuwing zodat de trekkende auto veel minder trekkracht hoeft te leveren. Net als bij elektrische auto’s kan de eCoco de energie die vrijkomt bij het remmen en afdelen omzetten naar elektriciteit en deze weer in de accu’s opslaan.

Prototype

De eCoco die Dethleffs op de Caravan Salon laat zien is nog geen productieklare caravan maar een prototype. Maar dan wel een prototype waarmee gereden kan worden. Er staat voor dit jaar een rit vanaf de fabriek in Duitsland over de Alpen naar het Gardameer gepland.

Dethleffs eCocoDe aandrijving van de eCoco wordt gevormd door 2 compacte elektromotoren. Deze worden aangestuurd door een elektronische module welke de trekkracht, balans en stabiliteit regelt. Door dit geavanceerde systeem worden de rijeigenschappen van de caravan voortdurend gecontroleerd en bijgesteld. De accu’s zijn in de bodem weggewerkt en dragen zo ook een steentje bij aan de stabiliteit van de caravan. Bovenop de caravan zijn een aantal zonnepanelen geplaatst om de accu’s zoveel mogelijk autonoom op te kunnen laden. Voor de caravan zelf maakt Dethleffs gebruik van de techniek van de nieuwe, lichtgewicht Coco. Mocht Dethleffs de eCoco daadwerkelijk gaan nemen wacht er een nieuwe uitdaging. Er bestaan nog geen zelfstandig rijdende aanhangwagens dus er is nog geen mogelijkheid om er een typegoedkeuring voor te krijgen.

Geen mover nodig

De eCoco heeft een bijkomend voordeel: dankzij de standaard aanwezige elektromotoren en accu’s heeft de caravan geen aparte mover meer nodig.

Like dit artikel
Tweet dit artikel