Escape Concept: zelfvoorziende buscamper van Vanlife Manufaktur

Vanlife Manufaktur Escape Concept camper

Escape Concept: zelfvoorziende buscamper van Vanlife Manufaktur

Wie tijdens het reizen met de camper zo min mogelijk van allerlei faciliteiten wil zijn, kan het beste voor een zogenaamde zelfvoorzienende camper kiezen.

De Duitse camperbouwer Vanlife Manufaktur heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van buscampers met een originele, afwijkende indeling en een doordachte techniek. Dat geldt ook voor de nieuwe Escape Concept, die bedoeld is om het dagelijkse leven te ontvluchten.

Het is bovendien ook de eerste buscamper met vierwielaandrijving van het in Erfurt gevestigde bedrijf. Voor het demonstratievoertuig maakte Vanlife Manufaktur gebruik van een wat ouder model van de Mercedes Sprinter. Maar de Escape Concept kan net zo goed op basis van een MAN TGE of Volkswagen Crafter worden gebouwd. Je kunt bij Vanlife Manufaktur je eigen basisvoertuig aanleveren. De kosten van de ombouw van het getoonde voertuig bedragen vanwege de vele extra’s ongeveer 65.000 euro. Wie minder hoge eisen stelt, kan een Sprinter voor ongeveer 50 mille laten ombouwen.

Afwijkende materialen en indeling

Het eerste wat opvalt aan het interieur van de camper zijn de afwijkende materialen. Er is veel gebruik maakt van massief hout, zowel voor het aanrecht, het tafeltje en het plafond. Ook de randen van het meubilair zijn met hout afgewerkt. Verder zijn de zijwanden bedekt met donkergrijs vilt. Doordat Vanlife Manufaktur de fronten en zijden van de kasten en dergelijke wit heeft gehouden, oogt het modern niet oubollig of ‘bruin’ maar eerder licht, sfeervol, natuurlijk en avontuurlijk. Vanlife Manufaktur heeft de wanden tegen de kou geïsoleerd met 19 mm Armaflex, op de vloer ligt 10 mm Armaflex, afgewerkt met houtdecor.

De indeling van de Vanlife Manufaktur Escape Concept wijkt duidelijk af van de bekende buscamperindeling met achterin het bed, rechts de keuken en links het toilet en de zitgroep.

Bed

Het enige wat wel ‘standaard’ is, is het dwarsbed achterin. Omdat een Sprinter niet zo breed is als een Fiat Ducato, heeft men de achterste zijramen uitgebouwd. Evengoed is het bed van 190 x 140 cm niet echt toereikend voor lange mensen. Een koudschuimmatras zorgt wel voor voldoende ligcomfort.

Keuken

Aan de linkerzijde, direct voor het bed, bevindt zich het keukenblok met spoelbakje, kookplaat en compressorkoelkast. De tweepits kookplaat is aangesloten op een 2,7 kg gasfles. Er is een watertank van 84 liter beschikbaar en een afvalwatertank van 20 liter.

Langsbankje

Aan de rechterzijde is een langsbankje geplaatst, met een verplaatsbaar tafeltje. Het bankje steekt iets voorbij de schuifdeur en heeft ook een uitklapbaar zijtafeltje. Het bankje heeft echter geen rugleuning, wie lekkerder wil zitten moet van de voorstoelen gebruik maken. De bijrijdersstoel is draaibaar maar de bestuurdersstoel zo te zien niet omdat je dan met de benen tegen het keukenblok komt. Je kunt uiteraard ook een paar comfortabele campingstoelen meenemen en buiten gaan zitten.

Geen toiletruimte

De camper is duidelijk bedoeld voor de wat sportievere kampeerder en heeft geen toiletruimte. Een chemisch toilet of droogtoilet kan onder het bed worden opgeborgen. Onder het bed bevinden zich optioneel een paar opbergboxen, die heel slim via rails naar voren en achteren kunnen schuiven, en aan de achterzijde als een lade uitgetrokken kunnen worden. Vanlife Manufaktur zegt overigens bezig te zijn om ook en concept met toiletruimte te ontwikkelen. Dat is in 2021 of 2022 gereed.

Technologie

Zoals gezegd heeft Vanlife Manufaktur de Escape Concept Camper behoorlijk ‘zelfvoorzienend’ gemaakt. Zo heeft hij een 100 Ah Li-Ionaccu, DC-DC booster en acculader. Er is ook gedacht aan het feit dat de hedendaagse camperaar nogal wat apparatuur mee heeft. De camper heeft een overdaad aan aansluitingen voor 12 en 230 Volt, alsmede USB-aansluitingen. Dankzij de omvormer is er altijd 230 Volt beschikbaar.

Wie echt zelfvoorzienend wil zijn, zal ook moeten kiezen voor de optionele zonnepanelen. Voor wat extra comfort staan ook een warmwaterboiler en verwarming op de optielijst. Ook het chemisch/droogtoilet en de hordeur zijn optioneel. Omdat Vanlife Manufaktur behoorlijk op maatwerk is gericht, is het doorgaans geen enkel probleem om aan individuele klantwensen tegemoet te komen.

Foto’s: Sandro Jödicke/whitedesk

Like dit artikel
Tweet dit artikel