Hyundai Staria buscamper met uitschuifbaar zonnedek

Vantech Raccoon L Hyundai Staria buscamper met uitschuifbaar zonnedek

Hyundai Staria buscamper met uitschuifbaar zonnedek

Eerder dit jaar presenteerde Hyundai de nieuwe Staria, een bestelwagen die brak met de traditie van de bescheiden vormgeving die we van de voorgaande bestelwagens van de Koreaanse fabrikant gewend zijn.

Toen dachten we al dat de Hyundai Staria een interessante basis voor een compacte buscamper zou kunnen zijn. Dat dacht Hyundai zelf ook al. De Koreaanse ombouwspecialist Vantech laat met de Raccoon L wat er allemaal mogelijk is.

Hoewel er met de VW ID.Buzz ook een modernere elektrische bestelwagen van Volkswagen op komst is, oogt de futuristische styling van de gloednieuwe Hyundai Staria een stuk frisser dan die van de Duitse autofabrikant. Dat maakt de Hyundai Staria een heel interessant alternatief voor de Volkswagen T-serie en ID.Buzz, en natuurlijk ook voor soortgelijke bestelwagens van andere bekende merken.

Hyundai zei bij de presentatie zelf ook al dat men verwachtte dat er op de Staria gebaseerde buscampers op komst waren. De Koreaanse ombouwspecialist Vantech presenteert voor zover wij weten het eerste model. De Raccoon L is een gezien het compacte formaat van de Staria vrij kleine camper.

Zonnedek

Maar hij valt wel op. Niet alleen omdat het een van ’s werelds eerste op basis van de futuristisch ogende Staria is. Hij valt ook op door het unieke concept. In het dak van de camper is zoals gebruikelijk een hefdak geplaatst. Dit hefdak heeft een schaarconstructie waardoor en is elektrisch, wat in dit formaat campers al niet zo heel vaak voorkomt. Maar in dat hefdak is ook nog een uitschuifbaar zonnedek gemonteerd. En niet zo heel klein ook. Dat kun je naar de zijkant uitschuiven, en biedt daarmee niet alleen een riant uitzicht maar ook de nodige beschutting voor de schuifdeur. Je kunt er via een laddertje aan de buitenzijde op klimmen, en zo kom je ook bij het hefdak zelf.

Helaas zijn er alleen Koreaanse video’s, maar de beelden zeggen al heel veel.

Het hefdak op zich biedt zoals gebruikelijk slaapruimte voor twee personen. Koken doe je aan de achterzijde, onder de geopende achterklep. Die kan eventueel worden voorzien van een tent voor de nodige bescherming tegen de elementen. Van echt koken is overigens niet echt sprake, er is geen kookplaatje maar wel een magnetron. Het onderste deel van het en de achterbank zijn bevestigd door middel van vloerrails. Ze kunnen dus gemakkelijk naar voren worden geschoven om meer laadruimte achterin te creëren voor bagage en andere spullen. Tussen het keukenblok en de rails heeft Vantech ook nog een uitschuifbaar werkblad annex tafel gemonteerd zodat je onder de achterklep ook kunt eten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel