Iveco vernieuwt de Daily

Nieuwe Iveco Daily

De vernieuwde Iveco Daily

Iveco presenteerde op een internationaal persevenement in Turijn de nieuwe Daily. Een bestelwagen die ook veel wordt gebruikt als basis om campers op te bouwen. De Iveco Daily wordt met name ingezet bij de iets grotere en zwaardere campers.

Gedreven door wereldwijde trends zoals digitalisering, automatisering, elektrificatie en service ondergaat de bedrijfswagenindustrie momenteel ongekende veranderingen. Dat geldt ook voor de nieuwe Daily. Deze combineert de modernste technieken met meer dan veertig jaar ervaring in de markt van bedrijfswagens.

De Daily range is immers als tientallen jaren een begrip. Voortbouwend op deze reputatie biedt de nieuwe Daily prestaties en duurzaamheid in combinatie met een uitstekende energie-efficiëntie en lage exploitatiekosten. De connectiviteit van de Daily is aanzienlijk verbeterd. Ook biedt de nieuwe Iveco Daily een complete range geavanceerde hulpsystemen voor de bestuurder en verbeterde veiligheidsfuncties en combineert dit met de hoogstaande rijeigenschappen en een hoge mate aan comfort, waar de Iveco ook om bekend staat.

Gerrit Marx, President Commercial and Specialty Vehicles, licht toe: “We hebben een duidelijke routekaart voor de toekomst, een strategische visie die rekening houdt met de belangrijkste trends die onze sector beïnvloeden. Het is duidelijk dat Iveco er is om te blijven, te concurreren en te winnen in alle segmenten waarin het vandaag aanwezig is: van lichte bedrijfsvoertuigen tot zware vrachtwagens, bussen en speciale voertuigen. De nieuwe Daily is een perfecte weergave van onze visie: dankzij een radicale evolutie blijft het trouw aan de traditie, voldoet het aan de steeds strengere eisen van klanten en is het al klaar om te profiteren van nieuwe ontwikkelingen. Dit voertuig zal uw bedrijfsvooruitzichten veranderen.”

Hulp- en veiligheidssystemen

Nieuwe Iveco DailyDe nieuwe Daily heeft een volledig gamma van geavanceerde hulpsystemen voor de bestuurder, waarmee de bestuurder zich nog beter kan concentreren op zijn of haar rit. Het geavanceerde automatische noodremsysteem en City Brake PRO voorkomen aanrijdingen bij snelheden onder de 50 km/u en beperken de impact bij hogere snelheden. De eerste detecteert op voorhand, en op een volledig autonome manier, een risico op een botsing en remt als de bestuurder niet ingrijpt, waardoor zijn of haar veiligheid wordt gewaarborgd. De City Brake PRO is in staat is om ongelukken te voorkomen bij snelheden onder de 50 km/u. De nieuwe Daily heeft ook een Queue Assist. Deze past de snelheid van het voertuig automatisch aan die van het voorliggend voertuig aan. Bovendien houdt de Adaptive Cruise Control (ACC), in combinatie met de Queue Assist, de vastgestelde snelheid en veiligheidsafstand tot de voorligger in stand, terwijl de Proactive Lane Maintenance Assistant voorkomt dat de auto onbedoeld de rijstrook verlaat. Bij hevige zijwind assisteert de Crosswind Assist de bestuurder om het voertuig op zijn rijstrook te behouden. De City-modus maakt de stuurbekrachtiging flexibeler, verlicht het sturen met 70% en maakt het manoeuvreren in de stad gemakkelijker. De bestuurder wordt in extreme rijomstandigheden bijgestaan door onder anderen de Hill Descent, die de bestuurder helpt om lange en steile hellingen langzaam en veilig af te dalen, en de Traction Plus-functie, die een sterke grip behoudt op gladde oppervlakken zoals zand, modder of sneeuw. De nieuwe Daily is het eerste voertuig in zijn klasse dat beide functies op alle aandrijfmodellen aanbiedt.

Motoren

De 2,3-liter F1A-motor is nu beschikbaar voor zowel de Light Duty als Heavy Duty voertuigen, met vermogens van 116 tot 156 pk. Daarnaast is er een verbeterde 3,0-liter F1C Heavy Duty motor, deze is verkrijgbaar in drie vermogens van 160 tot 210 pk. Ook is hiervan een versie voor aardgas (CNG) leverbaar. De nieuwe Daily is bovendien het eerste voertuig in zijn segment dat voldoet aan de Euro 6d-TEMP (WLTP en RDE) en Euro VI D emissienormen.

Brandstofbesparing en lagere onderhoudskosten

De nieuwe Daily onderscheidt zich mede door functies zoals het Stop&Start systeem, nu standaard op alle 2,3-liter F1A modellen, inclusief de Daily Hi-Matic. De nieuwe elektronisch geregelde turbo met variabele geometrie is niet alleen responsiever, maar ook efficiënter. Daarnaast dragen de exclusieve Super Eco Class A banden met lage rolweerstand, speciaal ontworpen voor de Daily en de nieuwe 220A (12 V) dynamo ook bij aan de energie-efficiëntie van de Daily. Deze functies, samen met de technische verbeteringen die door de nieuwe Daily zijn ingevoerd, zorgen voor een brandstofbesparing tot 10%.

Bandenspanning

De nieuwe Daily biedt ook een nieuw bandenspanningscontrolesysteem waarmee de bandenspanning in real-time kan worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat deze altijd op het optimale niveau is. Het is het enige voertuig in zijn klasse dat deze functie heeft op zowel enkele- als dubbellucht modellen. Dit is niet alleen veiliger maar voorkomt ook onnodige slijtage aan de banden en vermindert het brandstofgebruik.

Meer comfort

Nieuwe Iveco DailyHet stuurwiel kan de bestuurder voortaan in hoogte en diepte te verstellen om een perfecte rijpositie te realiseren. Het kleinere, multifunctionele lederen stuurwiel biedt een breed scala aan bedieningselementen en meer beenruimte, waardoor het algehele comfortniveau wordt verhoogd. De Daily beschikt ook over een nieuw elektrisch stuurbekrachtigingssysteem. Het is niet alleen uiterst gevoelig is voor de stuurcommando’s van de bestuurder maar vermindert ook trillingen en compenseert onevenwichtigheden compenseert, wat zorgt voor een soepeler rijgedrag en een beter gevoel van stabiliteit en controle. Het nieuwe dashboard is uitgerust met een TFT-kleurendisplay met hoge resolutie en een ergonomische, intuïtieve interface.

Infotainmentsysteem

De nieuwe Daily biedt naar eigen zeggen het comfort en de rijervaring van een personenwagen. Met het nieuwe Hi-Connect-infotainmentsysteem kunnen bestuurders hun mobiele apparaten koppelen met Apple Car Play en Android Auto™ en zo hun applicaties tijdens de rit veilig blijven gebruiken. Het infotainmentsysteem is uitgerust met een 7″ display, DAB-radio, achteruitrijcamera, TomTom-navigatiesysteem voor auto’s en vrachtwagens en het Iveco-rijstijlanalysesysteem met real-time advies.

Functioneel ontwerp

De Daily is uiteraard vooral ontworpen voor bedrijfsmatige toepassingen. Dit heeft ook zijn voordelen voor recreatief gebruik. Zo is bij de nieuwe Daily de bumper verdeeld in 3 delen. Bij een kleine aanrijding, zoals die in stedelijke gebieden wel eens voorkomt, hoeven dan alleen de beschadigde delen vervangen hoeven te worden in plaats van de hele bumper. Dit zorgt in zo’n geval voor een aanzienlijke vermindering van de reparatiekosten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel