Meer Nederlanders gaan vakantie in Nederland doorbrengen

Vakantieplannen Nederlanders 2016

Zo’n 5% meer Nederlanders kiest voor een vakantie in eigen land

DEN HAAG – Het onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research doet regelmatig onderzoek naar de vakantiegewoontes en -bestedingen van de Nederlanders.

Het bureau meldt aan de hand van een grootschalig, recent uitgevoerd onderzoek dat in totaal twee derde van de Nederlandse bevolking, oftewel 10,7 miljoen Nederlanders, dit jaar op zomervakantie gaat.

Hiervan willen ongeveer 7,6 miljoen Nederlanders deze zomer naar het buitenland op vakantie gaan. Dat aantal is gelijk aan vorig jaar. Ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders kiezen er voor om de zomervakantie in eigen land door te brengen. Dat is zo’n 5% meer dan vorig jaar. Verder hebben ruim 500.000 Nederlanders heeft wel plannen om deze zomer op vakantie te gaan, maar hebben zij nog niet besloten of ze in Nederland blijven of naar het buitenland gaan.

In Nederland: in een bungalow of op de camping

Onder de Nederlanders, die de zomervakantie in eigen land doorbrengen, zijn de bungalow of de camping de meest populaire accommodaties. Naar verwachting zullen dit jaar zo’n 1,1 miljoen zomervakanties worden doorgebracht in een bungalow. Iets minder, namelijk circa 900.000 vakanties, worden op de camping doorgebracht.

Buitenland: Frankrijk en Spanje blijven de populaire buitenlandse bestemmingen

De meeste Nederlanders willen, net als de voorgaande jaren, de lange zomervakantie in het buitenland doorbrengen. Daarbij blijft Frankrijk populairste buitenlandse bestemming met ruim 1,3 miljoen vakanties, gevolgd door Spanje met 1,1 miljoen en Duitsland met 750.000 vakanties.

Ten opzichte van vorig jaar zijn er flinke verschuivingen in de top tien van de buitenlandse zomervakantiebestemmingen. Met name Spanje (+18%), Italië (+19%) en Portugal (+14%) mogen zich verheugen op een groeiende populariteit. Voor Turkije (-39%) en Griekenland (-29%) zijn er aanzienlijk minder plannen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel