Mercedes G-klasse als camper: Ein-G-baut

Ein camper-G-baut

Ein-G-baut: amper van een normale SUV te onderscheiden.

ZOETERMEER – Sinds 1989 bouwt Bernd Seyberth campers. Dit doet hij in het vlak bij Kempten gelegen dorpje Haldenwang. Hij bouwt die overwegend op basis van een terreinwagen, en helemaal op maat, naar de wensen van zijn klanten.

Zijn favoriete terreinwagen om om te bouwen naar een camper is de Mercedes G-Klasse. In Nederland wordt die vooral als luxe SUV ingezet, maar het is natuurlijk ook een heel robuuste en ruime terreinwagen die absoluut tegen een stootje kan.

Eén van de klanten van Bernd wilde een tot camper omgebouwde Mercedes G-klasse, die niet alleen probleemloos weer tot personenwagen teruggebouwd kon worden, maar waaraan je de buitenkant ook niet kon zien dat het een camper is. Bovendien moest de rechter achterstoel intact blijven.

Dat is natuurlijk een aardige uitdaging. Bernd Seyberth heeft dat opgelost door een speciale bodemplaat te gebruiken. Die heeft hij verankerd door gebruik te maken van de aanwezige bevestigingsmogelijkheden zoals de sjorogen en de bevestigingspunten van de achterbank.

Voor de meubels heeft hij gebruik gemaakt van 15 mm plaatmateriaal met HPL afwerklaag en ABS zijkanten. Alle meubels zijn eenvoudig uit te nemen door middel van het verwijderen van de bevestigingsschroeven. De gehele ombouw kan in minder dan 10 minuten worden verwijderd.

Aan de bestuurderszijde is aan de achterzijde een hoge kast met uitklapbaar werk/tafelblad gebouwd. Tussen die kast en de voorstoel heeft Bernd plaats gemaakt voor een 40 liter Waeco compressorkoelbox.

Rechts zien we een lange bank, die naar voren door loopt tot de stoel rechtsachter. De ruimte tussen de bank en de kast aan de andere zijde kan een lattenbodem worden geplaatst waarop een matras kan worden gelegd. Als matras dient een zelfopblazend Thermarest slaapmatje. Het bed is 115 cm breed, net aan geschikt voor 2 personen. De ramen kunnen eenvoudig worden verduisterd, verder is er een 140 Ah AGM accu als huishoudaccu geplaatste, inclusief scheidingsrelais, controlepaneel en automatische lader. Uiteraard is er ook een 230V aansluiting, een aantal 12 V contacten en wordt er voor de verlichting van led’s gebruik gemaakt.

Twee tanks van 19 Liter zorgen voor de drinkwatervoorraad en kunnen indien gewenst op een buitendouche worden aangesloten.

De kosten van een dergelijke ombouwen bedragen ongeveer 8000 euro. Meer info vind je op de website van Bernd.

Like dit artikel
Tweet dit artikel