Nederlander heeft minste vrije dagen van Europa

Kakslauttanen Village Finland

De Finnen hebben genoeg tijd om te genieten van het sprookjesachtige Kakslauttanen Village

AMSTERDAM – Nederland heeft de minste feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen van West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer.

Waar moet je wonen en werken als je maximaal eropuit wilt kunnen met je caravan of camper? Niet in Nederland, zo lijkt het. Met 28 vrije dagen per jaar prijkt Nederland in de onderste regionen van West-Europa. Dan liever in Finland. Het land van de 1000 meren staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.

Wettelijk aantal vakantiedagen

Nederlandse werkgevers geven doorgaans meer betaalde vakantiedagen dan wettelijk is vastgelegd, namelijk tussen de 25 en 30 dagen per jaar, maar als het gaat om de wettelijk vastgelegde vakantiedagen dan bungelt Nederland onderaan. Ons land behoort met minimaal 20 wettelijke vakantiedagen per jaar tot één van de zeven minst genereuze West-Europese landen. Naast de wettelijk bepaalde vakantiedagen heeft Nederland acht nationale feestdagen. Ook dat is lager dan in de rest van West-Europa.

Nationale feestdagen

De verschillen tussen West-Europese landen zijn groot. De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met elk 25 dagen. Finnen hebben de meeste feestdagen (15), gevolgd door Griekenland (12) en Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië ( elk met 11).

Camping Martbusch

…maar de meeste vakantiedagen krijg je in Luxemburg, als je tenminste senior bankier bent.

Senior bankier in Luxemburg

In welk land ben je het beste af? Wie maximaal eropuit wil met zijn caravan of camper, zal echt bij een bank in Luxemburg moeten gaan werken! Werknemers in de financiële sector krijgen in dit kleine landje 8,5 dagen extra bovenop de 25 wettelijke dagen. Ben je ouder dan 55 jaar dan krijg je daar nog drie vakantiedagen bovenop. En vergeet Portugal: daar zijn tot 2018 vier feestdagen geschrapt – vanwege de crisis.

Wettelijke en landelijke vrije dagen in West-Europa

Wettelijke en landelijke vrije dagen in West-Europa

Like dit artikel
Tweet dit artikel