Noviteiten op de Caravan Salon Düsseldorf 2022 – deel 1 – Caravans

caravan noviteiten Caravan Salon Düsseldorf 2022

Noviteiten op de Caravan Salon Düsseldorf 2022

Ook dit jaar is de Caravan Salon Düsseldorf ’s werelds grootse etalage voor nieuwe producten en innovaties in de caravanbranche. Dit jaar is er een recordaantal van 736 exposanten die hun noviteiten in 16 hallen zullen presenteren.

Vandaag en de komende dagen brengen wij de voornaamste noviteiten die er op de Caravan Salon Düsseldorf 2022 te zien zijn. Vandaag de caravans, morgen zijn de campers aan de beurt en overmorgen komen de overige noviteiten aan bod. Later brengen wij ook een overzicht van de noviteiten die pas na de opening van de beurs bekend zijn gemaakt.

Caravan noviteiten modeljaar 2023

Ondanks de vele uitdagingen die de toeleveringsketen momenteel biedt, zijn er nog heel wat noviteiten bij de caravans. In een aantal gevallen zijn het kleine maar soms ook heel handige detailverbeteringen, in andere gevallen betreft het een grootschalige of zelfs complete vernieuwing. En ook dit modeljaar zijn er uiteraard ook veel geheel nieuwe producten in Düsseldorf te zien.

Adria

Adria heeft voor modeljaar 2023 de Altea caravanserie vernieuwd. De Adria Altea model 2023 zal worden aangeboden in negen indelingen. De indelingen variëren van compacte tweepersoons caravans tot familiecaravans met tot wel zeven slaapplaatsen. De Sloveense fabrikant lanceert met de nieuwe Altea een nieuwe concept met een lichtgewicht bouwwijze en meer opbergruimte. We zien een nieuw, nog strakker interieur- en exterieurdesign waarbij Adria veelvuldige van nieuwe, moderne materialen gebruik maakt. Voor de binnenbekleding gebruikt Adria bij de Altea bijvoorbeeld geen multiplex meer maar Symalite. Deze uit de automobielindustrie afkomstige kunststof is lichter en oogt veel fraaier.

Bürstner

Hoewel eerder dit jaar werd verteld dat niet alle merken van de Erwin Hymer Group dit jaar op de grote beurzen vertegenwoordigd zouden zijn, staan ze er zo te zien toch allemaal. Bürstner is er een van. De meeste noviteiten van Bürstner zijn bij de campers maar ook bij de caravans is er het nodige nieuws.

Zo staat de Premio Life, die we als het instapmodel van Bürstner kunnen beschouwen, voortaan op een Knott-chassis. Dit chassis is standaard uitgerust met een stabilisator, optioneel zijn ook het ETS Plus stabilisatiesysteem ETS Plus en een disselafdekking verkrijgbaar. Verder is er een nieuwe indeling in de populaire Premio-serie. Het betreft hier de 455 TS, een compacte toercaravan met een tweepersoonsbed voorin en achterin een rondzit. Deze indeling is optioneel verkrijgbaar met een aparte doucheruimte.

Caravelair

Het Franse merk Caravelair biedt komend seizoen ook de Antares Titanium Anniversary 455 aan. Dit is een jubileummodel. Caravelair is namelijk in 1962 opgericht zodat het merk maar liefst 60 jaar bestaat.

Dethleffs

Ook Dethleffs behoort tot de Erwin Hymer Groep. Bij de Dethleffs caravans van modeljaar 2023 zien we drie nieuwe indelingen varianten van de Aero Up. Deze indelingen, met een lengte van 6,80 tot 7,71 m, hebben alle een groot tweepersoons hefbed boven de achterste zitgroep. De Aero Up caravans zijn daardoor bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen, ze hebben maximaal zeven slaapplaatsen.

Eriba

Eriba, het caravanmerk van Hymer heeft zijn klassieke Touring herzien. De Eriba Touring bestaat nu 65 jaar en is wat je noemt een cultcaravan. Voor het seizoen 2023 geeft Eriba de Touring een nieuwe look. Gelukkig is de facelift heel subtiel zodat het iconische design nagenoeg onaangetast blijft. De Eriba Touring zal in seizoen 2023 verkrijgbaar zijn in zeven indelingen, met een lengte tussen de 5,09 en 5,99 meter. Ook de Eriba Touring krijgt in modeljaar 2023 het nieuwe chassis van Knott, dat in combinatie met een langere dissel de rijstabiliteit moet verhogen.

Verder breidt Eriba de Feeling en Nova Light series uit met twee nieuwe familie-indelingen. De Feeling 515 en Nova Light 515 bieden achterin een stapelbed voor twee kinderen, voorin is een tweepersoonsbed.

Fendt

Fendt Caravan zal op de Caravan Salon 2022 zijn eerder besproken nieuwe Apero-serie voorstellen. Dit wordt de nieuwe instapserie van de Duitse fabrikant. De zeven indelingen van de Fendt Apero zijn zowel van binnen als van buiten modern, en zijn ontworpen voor koppels en gezinnen. Daarnaast heeft Fendt het exterieur en interieur van de Bianco en Diamant vernieuwd terwijl de Saphir en Opal uit het gamma zijn verdwenen. Fendt presenteert ook een nieuw ontwerp van de Tendenza-serie. Die is in seizoen 2023 verkrijgbaar in zeven indelingen, waarvan drie met queensize bedden. De 550 SG en 560 SG indelingen van de Opal zullen in de toekomst in de Tendenza worden aangeboden. Verder introduceert ook nieuwe indelingen voor de Bianco en Diamant.

Hobby

Hobby heeft de populaire series Ontour en De Luxe in modeljaar 2023 nagenoeg niet gewijzigd. Anders is het bij de Excellent en de Prestige. Deze hebben een modern nieuw interieur gekregen, met een geheel nieuwe, duurzame stoffering. Verder breidt Hobby de Excellent Edition en de vorig jaar geïntroduceerde Maxia-serie uit met een aantal nieuwe indelingen. Bij de Maxia is dat de 585 UL, bij de Excellent Edition 2023 zien we maar liefst vier nieuwe indelingen die afkomstig zijn van de Excellent serie. Ook krijgen de keukens van de Hobby-caravans model 2023 een nieuwe kookplaat/spoelbak combinatie en een nieuwe koelkast. Het nieuwe trendy submerk Beachy, dat Hobby vorig jaar lanceerde, blijft ook in modeljaar 2023 beschikbaar. Daar zijn ons nog geen noviteiten van bekend.

Kabe

De Zweedse fabrikant Kabe voegt de Estate 470 GLE toe aan zijn gamma. Dit is interessant voor de Nederlandse caravankoper want dit is de kleinste en lichtste caravanserie in de Kabe familie. Deze is nu ook verkrijgbaar met eenpersoonsbedden die indien gewenst tot een groot tweepersoonsbed kunnen worden samengevoegd.

Kip

Kip Caravans is dit jaar voor zover wij kunnen zien niet aanwezig op de Caravan Salon. Wij verwachten dat Kip komend najaar wel zal exposeren op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht, waar we vast wel wat van de Vision Outback te zien zullen krijgen.

Knaus

Knaus pakt behoorlijk uit bij de caravans. De Knaus Azur-serie is namelijk geheel vernieuwd. Dit seizoen is hij verkrijgbaar in vier indelingen maar daar zal vast nog wel de nodige uitbreiding gepland zijn. Het meest opvallende aan de Knaus Azur model 2023 is het nieuwe, vooruitstrevende design. Knaus implementeert in de nieuwe Azur voor het eerst de in eigen huis ontwikkelde Fibre Frame-technologie in een seriemodel. De sterke, zelfdragende constructie bestaat uit 22 door een robot verlijmde kunstvezeldelen. Dit moet volgens Knaus leiden tot een betere stabiliteit en duurzaamheid. Bovendien hebben de gebruikte materialen ‘zelfhelende’ eigenschappen wat de levensduur van de caravans aanzienlijk moet verlengen. Knaus ziet de Fibre Frame-techniek dan ook als de toekomst van de caravan- en camperbouw.

De Knaus Sport, Sport&Fun en Südwind zijn in modeljaar 2023 nagenoeg ongewijzigd.

LMC Caravan

Hoewel ook bij LMC de aandacht steeds meer naar campers wordt verlegd, presenteert de in het Duitse Sassenberg gevestigde dochter van de Erwin Hymer Group een volledig herziene serie Style caravans. LMC kiest daarbij voor kleur in het interieur, men combineert licht eiken meubeldecor met kastfronten in saliegroen. De acht indelingen van de LMC Style zijn volgens de Duitse fabrikant geschikt voor koppels en gezinnen.

Ook komt LMC met een geheel nieuwe serie, de Tandero. Deze zal in eerste instantie in eerste instantie in 4 indelingen worden aangeboden. LMC heeft nog drie andere indelingen gepland.

Sterckeman

Het Franse merk Sterckeman, dat net als Caravelair tot de Trigano Groep behoort, breidt de Easy Comfort caravanserie in modeljaar 2023 uit met drie nieuwe indelingen. Waar de Easy Comfort 430 CP meer voor koppels bedoeld is, zijn de 496 PE en 472 LJ indelingen vooral geschikt voor gezinnen.

Ook de Evolution 580 PE Kid’s is voor gezinnen bedoeld, zoals de naam al doet vermoeden. Deze caravan biedt maximaal 6 slaapplaatsen en heeft een maximaal toelaatbaar totaalgewicht van 1600 kilogram.

Silver

De voornaamste noviteit van Silver, een merk van de Trigano Groep, is de nieuwe Mini Freestyle 300. Deze kleine caravan is een vergrote versie van de bekende Mini 270, die al jaren deel uitmaakt van het modellengamma van Silver. De Mini Freestyle heeft, net als de Kip Shelter, een achterdeur in plaats van een gewone zij-ingang.

Tabbert

Tabbert, het premium merk van Knaus Tabbert AG, wil in de drie nieuwe PEP Antiga-modellen hedendaags design en moderne technologie combineren. Het interieur kenmerkt zich door nieuwe, strakke lijnen waarbij vooral de afwezigheid van bovenkastjes aan de zijwanden opvalt. Daardoor heeft de PEP Antiga hoge ramen die een zee aan daglicht binnenlaten. De nieuwe indelingen met een lengte van 3,90 tot 5,50 meter zijn vooral voor koppels bedoeld, die men hiermee een ‘vakantieappartement op wielen’ wil bieden.

Weinsberg

Van dit merk zijn ons – bij de caravans althans – geen noviteiten of wijzigingen bekend.

 

Foto: © Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann.

Like dit artikel
Tweet dit artikel