Onstuitbare opmars van de camper leidt tot grotere behoefte aan online boeken camperplaatsen

Onstuitbare opmars van de camper leidt tot grotere behoefte aan online boeken camperplaatsen

Onderzoek Campercontact: grotere behoefte aan online boeken camperplaatsen

De afgelopen jaren heeft kamperen, en met name het reizen met de camper, een ongekende groei doorgemaakt. Wat begon als een bescheiden manier om de vrijheid van het reizen met de camper te verkennen, is uitgegroeid tot een populaire vorm van vakantie onder een breed publiek.

Deze trend werd verder versneld door de coronapandemie. De gestegen populariteit heeft geleid tot een interessante dynamiek in de manier waarop camperaars hun reizen plannen en beleven, met een steeds sterkere nadruk op de noodzaak en het gemak van het vooraf boeken van overnachtingsplekken.

Van niche naar mainstream

De camper heeft zich ontpopt als het ultieme symbool van vrijheid en zelfvoorzienendheid, aantrekkelijk voor een divers publiek variërend van jonge avonturiers tot gepensioneerden die de Europese landschappen willen ontdekken. De combinatie van het gemak van een huis op wielen en de mogelijkheid om te gaan en staan waar men wil, heeft veel mensen over de streep getrokken om deze vorm van reizen te omarmen. Vooral de jongere generaties, opgegroeid in het digitale tijdperk, vinden gemakkelijk hun weg naar online platforms om hun reizen te plannen​.

Van analoge gidsen en kaarten naar digitale platforms

Onderzoek Campercontact: grotere behoefte aan online boeken camperplaatsenMet de stijging van de camperpopulariteit kwam ook de toegenomen drukte op populaire camperplaatsen in beeld. Waar camperaars vroeger de camperplaatsen in dikke gidsen opzichten, maken de overvolle locaties, vooral tijdens het hoogseizoen, de behoefte aan het vooraf reserveren steeds groter. Het niet kunnen vinden van een plek bij aankomst kan een significante bron van stress zijn voor reizigers, iets wat tegenwoordig vaak wordt vermeden door de mogelijkheden die online boekingsplatforms bieden​.

Campercontact

Campercontact, een leidende speler op dit gebied, heeft deze trend aangegrepen om zowel de camperaars als de aanbieders van camperplaatsen en campings te ondersteunen. Door een uitgebreid aanbod van meer dan 41.000 locaties in 58 landen, grotendeels ondersteund door de inbreng van een actieve community van meer dan 1,3 miljoen Europese camperaars, biedt het platform een schat aan informatie en boekingsmogelijkheden​.

Dit platform draagt bij aan een naadloze reiservaring, waarbij camperaars verzekerd zijn van alle benodigde informatie van een camperplaats. Een aantal jaren geleden heeft Campercontact ook de mogelijkheid toegevoegd om camperplaatsen online te kunnen boeken. Dit is uiteraard alleen mogelijk bij de camperplaatsen en campings die zich voor deze mogelijkheid hebben aangemeld.

Onderzoek naar online boekingen

Onderzoek Campercontact: grotere behoefte aan online boeken camperplaatsen

Onderzoek Campercontact: grotere behoefte aan online boeken camperplaatsen

Campercontact heeft de statistieken van de boekingen van de afgelopen jaren onderzocht. Dat onderzoek geeft een interessant beeld van de dynamische veranderingen in de reiscultuur van camperaars. Met een nauwkeurige blik op de digitale evolutie en de veranderende voorkeuren onder duizenden liefhebbers, onthult dit onderzoek niet alleen de groeiende neiging tot het online boeken van camperplaatsen maar ook de regionale verschillen en de impact van de coronapandemie op deze trend. Het onderzoek betreft het boekingsgedrag van Europese camperaars sinds 2019.

Uit de resultaten blijkt dat in Nederland nu 61% van de camperaars hun overnachtingsplekken vooraf boekt, een stijging van 20% ten opzichte van 2019. Deze trend is ook in andere landen zichtbaar, met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan de leiding (74%). De toename in het vooraf boeken wordt toegeschreven aan grotere drukte op camperlocaties en de wens irritaties van volle locaties bij aankomst te vermijden. Een overzicht van de bevindingen:

  • Groei in online boekingen: Sinds 2019 is er een sterke stijging in het aantal camperaars in Nederland, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, en Frankrijk die vooraf campings en camperplaatsen boeken.
  • Toename gebruik Campercontact: In Nederland is het percentage camperaars dat weleens een camping of camperplaats boekt gestegen van 41% in 2019 naar 61% in 2024.
  • Regionale verschillen: Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn koplopers met elk 74% van de camperaars die vooraf boeken, terwijl Frankrijk lager scoort met 50%, ondanks een zichtbare stijging ten opzichte van eerdere jaren.
  • Impact van de pandemie: De coronapandemie heeft een duidelijke invloed gehad op de toename van het boeken van camperplaatsen, mede door de grotere drukte en de wens om zekerheid te hebben over een overnachtingsplek.
  • Toenemende populariteit camperreizen: De algehele populariteit van camperreizen blijft stijgen, aangewakkerd door de behoefte aan vrijheid en flexibiliteit in vakantieplanning, evenals de groeiende interesse van jongere generaties in deze vorm van reizen.
  • Rol van digitalisering: De digitalisering speelt een belangrijke rol in het faciliteren van deze trend, waarbij online boekingsplatforms zoals Campercontact een centrale plek innemen in de planning en realisatie van camperreizen.

Lars Smit, Commercieel Directeur bij Campercontact: “Deze toename in het aantal camperaars dat hun plekken vooraf boekt, weerspiegelt een veranderende reiscultuur. ij Campercontact streven we er, samen met onze gemeenschap naar om betrouwbare informatie aan reizigers te bieden, zodat ze hierop kunnen vertrouwen voor hun planning. Daarnaast assisteren we campings, camperplaatsen en overkoepelende organisaties in Europa met het ontvangen van boekingen gedurende het hele jaar.”

Digitalisering wordt steeds belangrijker

Naarmate de camperaars genieten van de vrijheid tijdens hun onvergetelijke reizen, toont het recente onderzoek van Campercontact een duidelijk beeld: de onstuitbare opmars van het reizen met de camper heeft geleid tot een grotere behoefte aan het online boeken van camperplaatsen. Het laat ook de groeiende rol van de digitale transformatie binnen de campergemeenschap zien, als weerspiegeling van onze veranderende reiscultuur, gedreven door een verlangen naar avontuur, comfort en zekerheid.

De weg voor ons biedt daarom meer dan alleen bestemmingen. Het is ook een pad van vernieuwing, gemeenschap en de vrijheid om de wereld op onze eigen voorwaarden te verkennen. Voor zowel de doorgewinterde camperaar als de nieuwe avonturier biedt de digitale horizon ongekende mogelijkheden. Zij zullen de route van digitalisering en innovatie steeds meer omarmen, met de camper als het trouwe voertuig naar de avonturen die nog komen gaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel