Ook Sortimo bouwt elektrische buscampers met de Mercedes EQV

Sortimo elektrische buscamper Mercedes EQV

Ook Sortimo bouwt elektrische buscampers met de Mercedes EQV

Het is nog een kleine niche, maar het aantal klanten dat ook met de camper duurzaam wil rijden neemt wel gestaag toe. Maar het Zwitserse bedrijf Sortimo zichzelf nog steeds als een pionier op dit gebied.

Sortimo presenteerde op de Suisse Caravan Salon in Bern namelijk een buscamper die is gebaseerd op de volledig elektrische Mercedes-Benz EQV. Bij dit model combineerde Sortimo de eigen S-Camper-campermodules met een keukenblok en vier slaapplaatsen.

De modules bieden een tweepersoons bank die naar een bed kan worden omgebouwd. Daaronder, aan de achterzijde van de camper, bevindt zich het keukenblok met kookgelegenheid en opbergruimte. In het hefdak bevinden zich nog twee slaapplaatsen.

Net als de luxueuze personenbus biedt de elektrische camper een heel bruikbare actieradius (theoretisch meer dan 400 kilometer, in de praktijk ruim 300 kilometer) met een krachtige elektromotor (150 kW en een koppel van 365 Nm). Het opladen aan een normale laadpaal gaat met 11 kW, aan de DC-snelladers is er een laadsnelheid van maximaal 110 kW. Daarmee is het 90 kWh accupakker in zo’n drie kwartier tot 80% opgeladen.

De kernactiviteit van het Zwitserse Sortimo ligt bij het ombouwen van bedrijfswagens tot mobiele werkplaatsen en dergelijke. Maar de activiteiten van Sortimo verschuiven steeds meer richting campers. Sortimo gaf geen informatie over het laadvermogen van de elektrische buscamper. Gezien het vrij hoge rijklare gewicht van het voertuig en het toegestane totaalgewicht van 3,5 ton zal dit vrij beperkt zijn. Hier komt het lage gewicht van de campermodules van Sortimo dus goed tot hun recht.

Roger Mosimann van Sortimo: “Onze modules zijn kilo’s lichter dan die van de concurrentie. Vooral wanneer ze in elektrische bestelwagens worden gebruikt, loont dit de moeite. Want elke bespaarde kilo betekent meer actieradius”.

Het Zwitserse bedrijf gebruikt de tractie-accu van de Mercedes EQS overigens niet als huishoudaccu. Hiervoor heeft men een aparte accu geplaatst welke ook via de optionele zonnepanelen op het dak kan worden opgeladen. De zonnepanelen die Sortimo op de Mercedes EQV installeert zijn ook bijzonder licht van gewicht om het laadvermogen zoveel mogelijk te ontzien. De huishoudaccu kan overigens ook worden gebruikt om e-bikes op te laden.

Foto’s: Sortimo/Sandra Keller

Like dit artikel
Tweet dit artikel