Opvallend gestroomlijnde Carpento caravans uit Turkije

Carpento caravan

Opvallend gestroomlijnde Carpento caravans uit Turkije

Niet veel mensen weten dat er in Turkije aardig wat caravans worden gebouwd. Dit zijn echter meestal hele compacte ‘tear drop’ caravans. De Carpento caravans komen ook uit Turkije maar zijn van een heel ander kaliber.

Ook de Carpento is een behoorlijk compact en sportieve caravan maar is toch een stuk groter. Dat betekent dat er stahoogte is, en ook een toiletruimte.

Gestroomlijnd model

Wie bij het zien van de Carpento denkt dat dit model wel erg bekend is: dat kan kloppen. De vormen van de Carpento doen een beetje denken aan de Basecamp van het Amerikaanse merk Airstream. Maar waar de Basecamp een duidelijke knik in de zijkant van de carrosserie heeft en ook naar achteren toe smal wegloopt, zijn de ronde vormen van de Carpento toch weer wat anders gevormd.

Carpento caravanDie ronde vormen hebben zo hun voordelen. De stroomlijn van de caravan is dankzij de afgeronde hoeken aan de voorzijde een stuk beter. Een aspect waar ook het Belgische merk Constructam bekendheid mee heeft verworden. Maar ook aan de binnenzijde heeft die ronde voorzijde een voordeel. Daardoor biedt de Carpento caravan namelijk een bijna panoramisch uitzicht.

Carpento is opgericht door de ervaren industrieel ontwerper Faruk Nurcan. Hij voerde al meer dan 30 jaar talrijke projecten van hoog niveau uit in de meubelindustrie. Vanwege zijn voorliefde voor reizen, de natuur en het campingleven nam hij een uitstapje richting het kamperen. In zijn concept heeft hij zijn ervaringen van zijn kampeerreizen door 7 landen en langs 55 steden verwerkt. Na twee jaar onderzoek en een jaar productontwikkeling ontstond het merk Carpento, en het eerste model, de 310. Later kwamen daar ook de 360 en 410 bij.

Drie formaten

De Carpento is dus verkrijgbaar in drie formaten/indelingen. Het kleinste model is de Carpento 310. Deze heeft een eindkeuken en 2 slaapplaatsen doordat de 4-persoons zit- en eetgroep voorin de caravan ook als bed kan fungeren. De 360 heeft een middenkeuken en achterin een stapelbed. Deze biedt dus vier slaapplaatsen op een opbouwlengte van slechts 3,60 m.

Achterin het grootste mode, de Carpento 410, bevindt zich een kleine zitgroep die omgebouwd kan worden tot een 1-2 persoons bed.

Like dit artikel
Tweet dit artikel