Trekauto van het Jaar 2023: Nissan X-Trail e-Power e-Force

Nissan X-Trail e-Power e-Force is Trekauto van het Jaar 2023

Trekauto van het Jaar 2023: Nissan X-Trail e-Power e-Force

De ANWB organiseert al vele jaren de verkiezing voor de Trekauto van het Jaar. In 2021 was er de primeur dat er alleen (plug-in) hybride auto aan de verkiezing deelnamen. Vorig jaar was er weer een primeur: de deelnemers waren uitsluitend volledig elektrische auto’s.

Dit jaar is het deelnemersveld gevarieerder, het loopt van ‘mild hybrids’ tot volledig elektrische modellen. De Nissan X-Trail e-Power e-Force is daarin een beetje vreemde eend in de bijt. Hij heeft een volledig elektrische aandrijving, alleen komt de daarvoor niet van een grote accu, maar van een verbrandingsmotor die als generator fungeert. Met succes, want deze Nissan is bekroond tot Trekauto van het Jaar 2023.

Elektrisch rijden zonder stekker

Deze titel is niet zomaar een pluim op de hoed van Nissan, maar een erkenning van dit unieke aandrijfconcept, dat overigens ook in de Qashqai wordt aangeboden. De Nissan X-Trail e-Power e-Force is geen gewone hybride. Het is een auto die altijd elektrisch rijdt, waarbij de verbrandingsmotor enkel dient als generator om de accu op te laden. Deze unieke aandrijftechniek biedt een responsieve en stille rijervaring, zonder de noodzaak van oplaadbeurten. De auto is ook verkrijgbaar als e-4ORCE AWD, welke behalve vierwielaandrijving ook meer vermogen en stabiliteit biedt.

Uitstekende rijeigenschappen en hoogstaand comfort

De Nissan X-Trail e-Power e-Force blinkt volgens de vakjury uit in rij-eigenschappen, wegligging en comfort. De wegligging is uitstekend, onder alle omstandigheden. Het rijgedrag, mede dankzij de nieuw ontwikkelde aandrijflijn, scoort zeer hoog. Een bijzonder kenmerk is het ‘one pedal’ systeem, waarbij de auto sterk afremt zodra de bestuurder het gaspedaal loslaat. Dit systeem is goed doseerbaar en draagt bij aan het optimaal opladen van de aandrijfaccu.

Ruimte voor avontuur

Behalve dat de Nissan X-Trail e-Power e-Force een technisch hoogstandje is, is het ook een praktische reisgenoot. De auto biedt ruim voldoende binnen- en bagageruimte, ideaal voor lange kampeerreizen. De bedieningsknoppen zijn ondanks hun beperkte grootte goed vindbaar. Verder heeft de Nissan X-Trail e-Power e-Force een maximale veiligheidsrating van Euro NCAP, het onafhankelijke veiligheidsinstituut.

De concurrentie

De Nissan X-Trail e-Power e-4orce stond niet alleen in de race voor de titel van Trekauto van het Jaar 2023. Andere kanshebbers waren de Tesla Model Y Long Range AWD (volledig elektrisch), de Opel Astra 1.6 turbo Hybrid (hybride) , de Renault Austral E-Tech hybrid 200 (hybride), de Mazda CX-5 e-Skyactiv G 165 automaat FWD (mild hybrid) een de Ford Focus 1.0 Ecoboost 155 mild hybrid Wagon (mild hybrid).

De verkiezing

De jaarlijkse verkiezing, geïnitieerd door het magazine ANWB KampeerKampioen, beoordeelt de deelnemende auto’s op een groot aantal aandachtspunten zoals wegligging, prestaties en binnenruimte. De ervaringen werden opgedaan tijdens een testrit over een vooraf uitgezette, veelzijdige route op de openbare weg. Elke auto trok een caravan van 1.350 kilogram, wat overeenkomt met de massa van de gemiddelde Nederlandse caravan.

ANWB Trekauto van het Jaar 2023De keuze van de deelnemende auto’s is gemaakt door de ANWB KampeerKampioen en ANWB Experts. Bij de selectie is gelet op onder meer trekgewicht, technische innovatie, prijsstelling en relevantie voor de markt.

Voor de kandidaatauto’s gold dat de catalogusprijs van de basisuitvoering bij het maken van de selectie niet hoger mocht zijn dan € 55.000.

Elektrische auto’s kwamen in verband met de actieradius alleen met het grootst beschikbare accupakket in aanmerking voor de titel. Helaas was een aantal interessante, met name elektrisch aangedreven, nieuwkomers niet in de juiste specificaties beschikbaar tijdens de testperiode. Deze zullen in 2024 aan de line-up worden toegevoegd.

De jury

De jury van de Trekauto van het Jaar 2023 bestond uit: Ruud Wenting, ANWB Kampeerspecialist (juryvoorzitter); Mickel van Erp, ANWB Experts; Patrick Verhoeven, kampeerexpert en ergonoom; Glenn Bronckers, technisch trainer AutoNiveau/Innovam; Samantha Mense, instructeur ANWB-Rijopleidingen en Paul Cnossen, Trekautospecialist ANWB KampeerKampioen.

Bron en afbeeldingen: ANWB

Like dit artikel
Tweet dit artikel