Van Eijk Caravans: “Service is bij ons geen afdeling maar een mentaliteit”

Fendt Brilliant

Bij Van Eijk Caravans eten en drinken ze Fendt

HAPERT – In de opmaat naar de bekendmaking van het Caravanbedrijf van het Jaar 2014 brengt Kampeerzaken.nl de zes finalisten voor het voetlicht. We spreken met Cor van Eijk, eigenaar van Van Eijk Caravans in Hapert.

Wat maakt Van Eijk Caravans tot een finalist?

“We zijn volledig ingesteld op de wensen van de klant. In alles wat we doen proberen we de verwachting van de klant te overtreffen door net iets méér te doen dan wat we beloven. Daarmee maak je van je klanten ambassadeurs. Gemiddeld zien we de klant die bij ons een nieuwe caravan koopt elke 5 jaar terug voor weer een nieuwe caravan. Brengt die klant via mond-tot-mond-reclame bijvoorbeeld 5 nieuwe klanten in, dan zijn we blij. Dan gaat die cyclus terug naar 1 jaar. Service is bij ons geen afdeling maar een mentaliteit. Het is de vijfde keer dat we in de finale van caravanbedrijf van het jaar zitten. We zijn al twee keer winnaar geweest. En toch zijn we weer ontzettend blij met deze finaleplaats.”

Familiebedrijf of familiegevoel?

“Beide, we zijn één grote familie met ons team en delen het familiegevoel met de klant. Ons team bestaat uit 20 mensen. Ze zijn de spil in het geheel: collega’s die met elkaar omgaan als vrienden. Bij ons geen onpersoonlijke chats via de iPhone of gesprekken met elkaar aanvragen, de interne communicatie staat permanent open. Een voorbeeld: onze technische afdeling van 7-8 mensen verzamelt zich ’s ochtends vroeg, al voor werktijd, om elkaar bij te praten over het voetbal van de vorige avond en dergelijke.”

Wat kun je je van de mysteryshopper herinneren?

“Voorbije jaren heb ik de mysteryshopper persoonlijk geholpen. Beide keren viel overigens het kwartje pas toen ze de zaak uit waren. Maar dit keer heeft niemand van ons iets gemerkt. Dus het was een goeie, of hij is niet geweest.”

Wat is het bestverkochte caravanmerk/of model van de afgelopen tijd?

“Dat zijn de modellen Fendt 465 SFB en Fendt 465 TG. We eten en drinken Fendt. Al veertig jaar. Ons bedrijf is rond Fendt gebouwd. We hebben al onze kaarten op dit merk ingezet en presenteren permanent 40 modellen in onze showroom. Maar bovendien is de klant erg merktrouw aan Fendt, zoiets als vroeger bij Saab ook het geval was. Ze kamperen al jaren in een Fendt, zoals de BMW-rijder een leven lang bij BMW blijft. Het fransbed en de enkelbedden zijn het populairst. Dat heeft met de grootste kopersgroep te maken, de 60-plussers die onafhankelijk van elkaar in en uit bed willen kunnen stappen. Toch zien we ook jonge gezinnen, dertigers, die weer gaan caravankamperen. Het wordt weer sexy om te caravannen.”

Wat is de bestverkochte gadget van de afgelopen tijd?

“De mover, met stip op nummer 1. We verkopen meer movers dan fietsenrekken op de caravans. Net als bij autorijden en wonen zie je een hang naar comfort. Dus zaken als schotelantennes, luifels, vloerverwarming worden steeds meer verkocht. Specifiek voor de caravan geldt natuurlijk dat je het seizoen oprekt met een comfortabele uitrusting.”

 Hoe groot is jullie liefde voor ‘het caravannen’?

“We zijn allemaal caravanners in hart en nieren. Wie bij ons komt werken, doet dat vanuit zijn eigen kampeerplezier. De praktijkervaring is belangrijk, niet alleen om het enthousiasme over te brengen, ook om de klant met kennis uit de praktijk te adviseren.”

Hoe ver gaat jullie service?

“Het verst van alle finalisten”… lacht…. “Dat moet je eigenlijk aan een tevreden klant vragen. We krijgen heel veel bedankjes in de vorm van kaarten en niet alleen met kerst of vanaf het vakantieadres. Het meest trots zijn we op onze reviews met een 9,6 als gemiddelde.”

Feestje met de klant? (als jullie winnen….)

“Voorgaande jaren kregen de klanten de eerste weken na de bekendmaking koffie met gebak. Koffie met een koekje is hier overigens de standaard voor alle bezoekers, het hele jaar door. Aanstaande maandag maken we er in elk geval een middagje-uit van. We gaan met dik 20 personen gezellig samen in een touringcar naar Bunnik.”

Dit is aflevering 5 van 6. Van Eijk Caravans is een van de zes kandidaten voor de titel Caravanbedrijf van het Jaar 2014. Op maandag 17 maart 2014 maakt de jury de winnaar bekend tijdens het BOVAG Voorjaarscongres.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel