Westfalia Projekt GP1 wordt een camperbusje voor elke dag

Westfalia Projekt GP1  camperbusje

Westfalia Projekt GP1 wordt een camperbusje voor elke dag

Met name in Duitsland, waar personenbusjes zoals de Volkswagen Transporter, heel vaak voor dagelijks vervoer én vrije tijd worden gebruikt, zien we steeds meer camperbusjes die geschikt zijn voor vakantie, vrije tijd en dagelijks vervoer.

De Westfalia Projekt GP1 is zo’n nieuwe camper die de grenzen tussen dagelijks vervoer en vakantievoertuig vervaagt. Gebaseerd op de Ford Tourneo Custom, biedt deze camper een unieke combinatie van functionaliteit, comfort en avontuur.

Een nieuwe kijk op kamperen en camperen

Westfalia, een naam die al vele decennia synoniem is met camperbusjes, heeft met de GP1 een voertuig gecreëerd dat zowel als gezinsauto als vakantiecamper kan dienen. Met twee schuifdeuren en verwijderbare individuele stoelen, kan de GP1 worden omgevormd van een 4- tot 6-zits personenbusje tot een ruime transportwagen. Maar het is de standaard camperuitrusting die de GP1 echt onderscheidt. Helaas is de hoeveelheid beeldmateriaal nog heel beperkt. Waarschijnlijk zal er de komende maanden, in de aanloop naar de Caravan Salon waar dit voertuig ongetwijfeld te bewonderen zal zijn, beter beeldmateriaal beschikbaar komen.

Ford Transit Custom of Tourneo Custom?

In de Duitse media wordt gemeld dat het basisvoertuig de Ford Transit Custom zou zijn, welke ook op de foto is getoond. Voor zover wij uit de configurator van Ford kunnen opmaken, is dat een gesloten bestelwagen. Die kan, net als iedere buscamper, uiteraard worden voorzien van extra ramen. Dat is op de foto nog niet het geval. De kans is echter ook aanwezig dat men een echte personenbus als basisvoertuig kiest. In dat geval zou het de even grote, in technisch opzicht gelijkwaardige Ford Tourneo Custom betreffen.

Flexibiliteit en comfort gecombineerd

De GP1 beschikt over een hefdak met een balg die naar voren opent en automatisch intrekt bij het inklappen. Dit hefdak bevat een tweepersoons slaapplaats met een lengte van 2,00 meter en een breedte van 1,27 meter. Achter de stoelen kan een bedmodule worden omgevormd tot twee extra slaapplaatsen op de begane grond, met een oppervlak van 1,90 x 1,12 meter.

Multifunctioneel keukenblok

Tussen de C- en D-stijlen van de Westfalia GP1 bevindt zich een moderne kastmodule met verschillende functies. Dit multifunctionele meubel bevat een gootsteen, kraan en tanks voor drinkwater en afvalwater (van 25 liter resp. 15 liter), naast een kleine keuken. Er is zelfs een lade voor een 25 liter compressor koelbox die je kunt uitnemen en zo ook makkelijk buiten het voertuig kunt gebruiken.

Westfalia levert de GP1 met twee 95 Ah AGM huishoudaccu’s die je ook opladen via een externe 230 volt aansluiting kunt opladen. Meerdere USB-aansluitingen zorgen ervoor dat je mobiele apparaten naar behoefte kunt opladen. Verwarming is ook aanwezig en verder zijn er dimbare sfeerverlichting, een touchscreen voor de camperfuncties en verduisteringsgordijnen voor alle ramen in de woonruimte.

Premium en Basic

Toekomstige eigenaren kunnen kiezen tussen twee uitrustingsmogelijkheden. Beide varianten van de GP1 zijn gebaseerd op de Transit Custom in de Titanium Line, dat wil zeggen de luxe versie van Ford. De Premium versie komt met alles wat het hart van een camper begeert en de Basic versie is uitgerust met de zaken die je nodig hebt.

De GP1 Premium heeft vierwielaandrijving, 170 pk en een automatische transmissie. Er zijn ook 19-inch lichtmetalen wielen, een 13-inch scherm en een bestuurdersassistentiepakket. Je kunt kiezen tussen verschillende tinten grijs, blauw metallic of ambachtelijk rood.

De GP1 Classic daarentegen is vooraf geconfigureerd en alleen verkrijgbaar in wit, net als het pop-up dak. Je kunt de Classic alleen krijgen met een handgeschakelde versnellingsbak. Het prijsverschil met de Premium is maar liefst 13.835 euro*.

Camper voor iedereen

Westfalia wil met dit concept alle mensen bereiken die een busje willen gebruiken voor dagelijks vervoer, vrije tijd en vakantie. Van singles tot koppels tot gezinnen, het GP1-project moet iedereen inspireren die een voertuig nodig heeft voor dagelijks gebruik, maar ook voor vakanties en alles daar tussen in.

Westfalia GP1 Classic   Westfalia GP1 Premium
Basisvoertuig Ford Transit Custom (Titanium versie) Ford Transit Custom (Titanium versie)
Motor 136 pk 170 pk
Transmissie Handgeschakeld Automatisch
Aandrijving Voorwielaandrijving Vierwielaandrijving
Zit-/slaapplaatsen 4/4 4/4
Basisprijs €63.890* €77.725*

* De genoemde prijzen zijn exclusief BPM en gebaseerd op het Duitse BTW-tarief.

Like dit artikel
Tweet dit artikel