“Ode aan het Landschap” in de Achterhoek

“Ode aan het Landschap” in de Achterhoek

“Ode aan het Landschap” in de Achterhoek

De campagne “Ode aan het Landschap” doet zeven Nederlandse regio’s aan. In de laatste drie weken van augustus was de Achterhoek aan de beurt.

De Kip Shelter Panorama caravan, die speciaal voor dit project is vervaardigd, stond op een speciaal daarvoor gecreëerd plekje op Landgoedcamping Poelhuis bij Winterswijk. Als afsluiting van de ‘Achterhoek’ ging de redactie van KampeerZaken.nl een weekendje de Achterhoek verkennen en uiteraard ook een nachtje in de Kip Shelter Panorama slapen.

De Kip Shelter Panorama op Landgoedcamping Poelhuis:

Afwisselend landschap

Het weer zat allesbehalve mee. Toch hebben we er ons uitstekend vermaakt. Er stonden een paar e-bikes voor ons klaar dus we hebben de regio van Winterswijk uitgebreid kunnen verkennen. Ook bij het regenachtige weer dat wij troffen worden wij als vanouds aangenaam verrast door het landschap van de Achterhoek. Weilanden, bossen, heidegebieden en moerassen wisselen elkaar af, en altijd zijn er weer die bosranden en groenstroken waardoor het nooit ‘kaal’ oogt. Afwisseling alom dus. Wat wij ook altijd erg weten te waarderen, is de vriendelijkheid van de mensen. In het oost’n van het land hebben de mensen nog iets meer aandacht en tijd voor elkaar. Hier is het nog de normaalste zaak van de wereld dat men elkaar groet en in de winkel een praatje maakt.

Wie zijn ogen onderweg de kost geeft ziet niet alleen veel hazen maar ook reetjes, diverse roofvogels en jawel: flamingo’s. Daarvoor moet je even een uitstapje naar de Zwillbrocker Venn maken, een moerasgebied nét over de grens. Daar zijn meerdere uitkijkpunten en je hoeft daar niet zo heel veel geluk te hebben om daar een groep flamingo’s te treffen. Het zijn daar zomergasten, in de winter overwinteren ze op de Grevelingen. Neem een verrekijker mee en een camera met telelens kan ook zeker geen kwaad.

Ode aan het Landschap

Aan de thema’s van “Ode aan het landschap” kwamen we eigenlijk niet toe. We hebben inderdaad over een aantal in ere herstelde kerkenpaden ten zuiden van Groenlo gefietst maar de Silo-Art bij de steengroeve hebben we vanwege het slechte weer over moeten slaan. Maar we gaan absoluut nog een keer de Silo Art Tour Achterhoek doen. Voor mensen die van fietsen en kunst houden, kunnen we ook de IJsselbiënnale aanbevelen.

Gezelligheid

Iets wat ons ook opviel, is de grote hoeveelheid campings. Niet alleen boerencampings maar ook een aantal wat grotere campings. Het merendeel is prachtig gelegen en biedt vrij uitzicht op bos en weiland. Wie behalve de natuur ook gezelligheid zoekt: in bijna ieder dorpje is wel een gezellig café of restaurantje te vinden, uiteraard met terras.

Nog meer vertier en gezelligheid bieden de wat grotere plaatsen in de Achterhoek zoals Winterswijk, Doetinchem, Lochem, Groenlo en de Hanzesteden Doesburg en Zutphen. Wie naar de Achterhoek reist, komt bijna altijd langs een van deze historische Hanzesteden die absoluut een bezoekje waard zijn. Wie een boekenliefhebber is ontkomt niet aan een bezoekje aan het oude vestingstadje Bredevoort, waar een groot aantal boekwinkels en -antiquariaten is. Bredevoort heeft niet voor niets al 25 jaar de titel Nationale Boekenstad.

Rust en ruimte

Zoals de campingeigenaar bij aankomst vertelde, was de zaklamp geen overbodige luxe. Want hier wordt het ’s nachts nog écht donker. Wie beter weer treft dan wij hadden, moet wat later op de dag gewoon eens de stoelleuning achterover zetten en naar de sterren kijken, ondertussen genietend van de stilte. Want het is in de Achterhoek ook heerlijk rustig. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag. Er zijn hier nog legio plekken waar je niets anders hoort dan het ruisen van het gras en de bomen, en de vogeltjes.

Kortom: wat ons betreft is de Achterhoek een aanrader. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar. Door de bijna unieke combinatie van het afwisselende landschap en de gezellige dorpen en steden is de Achterhoek eigenlijk altijd leuk. Wie er een dagje, een weekendje of een hele vakantie naar toe gaat zal zeker niet teleurgesteld worden. Neem wel de fiets en wandelschoenen mee, want daarmee zie je pas echt hoe mooi de Achterhoek is.

© foto’s: Bas van der Weerd

Like dit artikel
Tweet dit artikel